Източник на супер енергия е живата храна. Не само здравословни, но и изключително вкусни, ядките са супер храна. Подсещаме ви за полезните им качества и ви напомняме да не ядете снаксове и солети в офиса, а ядки!
Важно е ядките да се накиснат във вода преди да ги консумирате. Защо ще прочетете надолу в статията. Бон Апети!
Бадеми
Едни от най-предпочитаните ядки, заради вкуса и възможността добре да се съхраняват. Ценят се заради съдържанието на протеини в превъзходно биологично качество, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор, както и витамин E. Включват ги в диети за предпазване на сърцето (самите бадеми наподобяват сърце). Помагат при малокръвие, нарушения в зрението, хипертония. Намаляват риска от атерсклероза и депресия.
Бадемовото мляко е лесно за храносмилане и не причинява стомашно-чревни ферментации.Поради това се препоръчва на кърмачки и малки деца. Полезни обаче, са само сладките видове бадеми – горчивите съдържат големи количества ефирни масла, които могат да нанесат вреда на здравето.
Лешници
Богати на мазнини, но лесно гранясват. Подобно на бадемите, съдържат калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, както и витамини от група B, витамин C, витамин E. Препоръчват се при бронхити, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение, след тежки инфекциозни заболявания. Поради ниското съдържание на въглехидрати, често ги включват в диети за отслабване.
Кашу
Най-вкусната ядка, богата на протеини, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамини от група B и витамин A. Има изявени противовъзпалителни и противодиабетни свойства. С кашуто трябва да се внимава, тъй като съдържа оксалати и токсина урушиол. Последният се намира в обвивката на ядките и следва да бъде внимателно отстранен от фирмата-производител.
Орехи
Много добър източник на желязо, йод, мед, фосфор, цинк, фибри, витамини от група B, витамин C, витамин E. Предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка. Поради високата си енергийна стойност, са подходяща храна за хора, извършващи тежък физически труд. Благодарение на съдържанието на йод се използват като средство за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Идеалният вариант е да се изяждат по пет ореха дневно.
Фъстъци
Съдържат най-много витамин B3 и фолиева киселина, вероятно защото растат под земята. Това ги прави подходяща храна по време на бременност. Понижават риска от сърдечен удар, предпазват от Алцхаймер и други дегенеративни проблеми. Подобно на кашуто, фъстъците съдържат оксалати и трябва да се избягват от хора с проблеми с бъбреците или жлъчката.
Шамфъстък
Най-богати на желязо (след сусама) и са на първо място по съдържание на калий. Освен това съдържат шест пъти повече антиоксиданти от зеления чай, както и завидно количество аргинин (есенциална аминокиселина, която участва в изграждането на мускулната тъкан). Допринасят за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната системи, за заздравяването на костите и зъбите (поради наличието на фосфор и калций), повишават мъжката потентност.
Кедрови ядки
Изключително богати на протеини, което ги прави важна хранителна добавка, както за бременни и малки деца, така и за възрастни хора. Съдържат повече аминокиселини от месото и млякото, както и много витамини и минерали. Влияят благотворно върху сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната системи, подобряват обмяната на веществата, засилват либидото. Добре е да се ядат сурови, тъй като са чувствителни към топлината.
Макадамия (известна още като австралийски орех)
Най-висококалоричната ядка, със специфичен вкус и редица полезни свойства. Добър източник е на протеини, въглехидрати, диетични фибри, калий, калций, желязо, селен, както и на витамини от група B и витамин PP. Помага при артрит, диабет, метаболитни нарушения, мигрена, хипертония. Намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечно-съдови заболявания. Маслото от макадамия е едно от най-предпочитаните в козметиката, заради силно защитаващите и подмладяващите му свойства.
Бразилски орех
С най-високо съдържание на мазнини и селен от всички ядки. Оказва незаменима помощ в борбата с катарактата, мъжкото безплодие и ранния климакс, атеросклерозата на сърдечните и мозъчните съдове. Укрепва имунната система и притежава антиканцерогенни свойства, които не само могат да предотвратят, но и да спрат развитието на злокачествени тумори. Достатъчно е да се изядат две ядки и съдържащият се в тях селен (известен още като микроелементът на дълголетието) започва да изпълнява своята невидима работа в човешкия организъм.
Сусам
Привлича с голямото съдържание на калций – 4-5 пъти по-високо, отколкото при другите ядки и семена. Богат е също на желязо, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин E. Препоръчва се по време на бременност и менопауза (за профилактика на остеопорозата). Подобрява метаболизма, влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите, действа като афродизиак. Наличието на фитостероли намалява риска от някои видове рак.
Ленено семе
Отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, диетични фибри и лигнани. Последните са отговорни за разхлабващото му действие. Лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане, при болест на Алцхаймер. Добро е за хора с нарушена обмяна на веществата. Препоръчителната дневна доза е 1-2 с. л. (счукано или смляно) като добавка към салатата.
Конопено семе
С идеален баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богато е на протеини, германий, калий, калций, желязо, магнезий, силиций, хром, цинк, както и на редица витамини (от група B, A, E, D, K). Стимулира храносмилането, успешно повлиява инфекции на отделителната система, лекува кожни проблеми (акне, екзема, псориазис).
Слънчогледово семе
Превъзходна храна с богато съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и на витамини от група B и витамин E. Слънчогледовото семе е добро за мозъка, поради високото съдържание на магнезий и фосфор. Намалява нивото на “лошия” холестерол в организма и се препоръчва при високо кръвно налягане. Регулира телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Наличието на витамин P го прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително рак.
Тиквено семе
С най-голямо съдържание на цинк и ненаситени мастни киселини. Осигурява и големи количества протеини, витамини (от група B, C, E) и смолисти вещества. Има противовъзпалително и противоглистно действие. Помага в периоди, когато трябва да се засилят защитните сили на организма. Ако се счука и свари, се превръща в лекарство против безсъние и постоянни болки.
Защо ядките се накисват?
Ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. Най-много от тези инхибитори се съдържат в ядките и семената. За тях те са много важни, но не и за нас. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират. Също така ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организмът ни, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от храната. Напротив, когато се консумират големи количества не накиснати ядки и семена, това може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха ни и да ни донесе други здравословни проблеми.
Когато се накисват, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.